Modelowanie Kobiecej Sylwetki FB&M

Trening Personalny

Blog

Cennik

Grafik

O mnie

Oferta

Ekipa Garden

ANALIZA SKŁADU CIAŁA I TESTY

Współpraca

bezglutenowe czekoladowe babeczki

BEZGLUTENOWE CZEKOLADOWE BABECZKI

BaBEczKa jako szybka przekąska

         do szkoły, pracy i na spacer?

                Może na śniadanie lub do kawy?

                       A może na posiłek potreningowy?

                               🧁🧁🧁🧁🧁🧁🧁🧁

Bezglutenowe czekoladowe BaBEczKi polecają się do schrupania, ponieważ są zdrową przekąską, smakują obłędnie i są poręczne by zabrać je wszędzie ze sobą.

A jako, że jestem osobą,  która ceni swój czas podaję szybki przepis na podwójną porcję czyli na 

        24 BaBEczKi Czekoladowe : 🍫🍫🍫🍫🍫

Czas przygotowania: 20 min do 30 min

Czas pieczenia: 15- 25 min

Składniki:

✅ 250 g mleka w proszku

✅ 200 gram mąki migdałowej 

✅ 150 gram erytrytolu

✅ 4 łyżki masła orzechowego

✅ 3 czekolady wedel 64 %

✅ 8 jajek

✅ 100ml mleka

✅ chipsy jabłkowe do dekoracji 

Opcjonalnie: aby zwiększyć ilość białka w 1 BaBEczCe możesz wsypać dodatkowo do ciasta 3 MIARKI odżywki białkowej, najlepiej serwatkowej.

Do przygotowania będziesz potrzebować:

➡️ wagę kuchenną, by odmierzyć składniki

➡️ głęboki rondel do rozpuszczenia czekolady

➡️ drewnianą łyżkę

➡️ mikser 

➡️ 2 duże miski

➡️ 2 blachy na muffinki po 12 sztuk

➡️ papilotki na muffinki

Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od roztopienia czekolady w ciepłym mleku ciągle podgrzewanym, tak by powstała płynna, lejąca masa. Jeśli będzie za gęsta, można dodawać po łyżce ciepłej wody by ją rozrzedzić. Następnie, do czekoladowej masy stopniowo dodajemy mleko w proszku, ciągle mieszając do momentu, aż wszystko wsypiemy i masa będzie gęsta i grudkowa.

Teraz czas na ubicie jajek: oddzielamy do jednej miski białko i ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ubijamy w drugiej misce z resztą cukru i masłem orzechowym. 

Do powstałej masy dodajemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową i miksujemy do momentu, aż się wszystko ze sobą połączy. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę migdałową, ciągle mieszając mikserem, aż powstanie bardzo gęsta, zbita masa. 

Spokojnie 😉 teraz bierzemy drewnianą łyżkę i ubite białka dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy w jedną stronę do momentu, aż ręka nam się zmęczy i przekładamy miskę do drugiej ręki  by też druga ręka popracowała 🤪 pracujemy by obie ręce były proporcjonalne 🤲

Gdy już wszystko ze sobą się połączy, łyżką stołową nakładamy ciasto do papilotek na 3/4 zapełnienia, tak by ciasto miało miejsce na wyrośnięcie.

Blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika z ustawioną temperaturą 175` Celsjusza, u mnie pieczenie góra-dół , bo termoobieg sobie odpuścił działanie, a jak lubisz piec na termoobiegu to obniż temperaturę o 10` Celsjusza do 165`.

BaBEczKi pieką się od 15 do 25 minut, w zależności jaki poziom suchości chcesz uzyskać. Ja lubię delikatnie mokre w środku, więc po 15stu minutach, gdy wierzch zaczyna pękać, co minutę, dwie sprawdzam patyczkiem czy ciasto się do niego lepi. Jak już się nie lepi, wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia by ustroić je chipsami jabłkowymi.

Smakują obłędnie na ciepło i po ostygnięciu 😁

Smacznego 😋

Basia Kurpas

Makro:

1 BaBEczKa to 200 kcal 

   😋 z dodatkiem odżywki białkowej 213 kcal

Białko: 8,12 gram 

  😋 z dodatkiem odżywki białkowej 11 gram 

Tłuszcze: 13,6 gram

Węglowodany: 8,5 gram

 + Erytrytol 6,25 gram – 0 kcal

Błonnik: 2 gramy

barbara kurpas

Barbara Kurpas

Założycielka Garden Active Body&Mind. Pasjonatka i propagatorka zdrowego stylu życia.

Pozwól Ciału
Rozkwitnąć

ZACZNIJ JUŻ DZIŚ

Dołącz do nas zadzwoń lub napisz i pozwól rozkwitnąć swojemu ciału

Ta strona używa plików cookies! Korzystając ze strony zgadzasz się na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.